L’habitatge és el lloc pensat per proporcionar confort, seguretat i descans a la família. Per això és fonamental comptar amb l’equipament necessari que permeti gaudir de la llar sense preocupar-se per res, per fer de casa teva el teu lloc al món.

Una de les tendències més actuals per assolir aquest objectiu ve de la mà de les noves tecnologies transformat als habitatges en espais intel·ligents, i la domòtica a casa és precisament el millor exponent d’aquest cas.

Avui volem ensenyar-te com funciona la domòtica per a l’automatització de cases.

Què aporta la domòtica?

La domòtica a casa és el conjunt de sistemes que permeten automatitzar les diferents instal·lacions de la mateixa. Es tracta de diferents tecnologies aplicades al control i l’automatització intel·ligent de l’habitatge.

La domòtica a casa permet la comunicació entre l’usuari i els diferents objectes que conformen un habitatge i que estan connectats a un determinat sistema.

Això és possible gràcies al que es denomina com internet de les coses, i l’accés a cada vegada més dispositius essencials per a les cases que compten amb connexió a internet.

Si vols saber què aporta la domòtica, és essencial descobrir l’objectiu d’aquesta classe de sistema, ja que el que es persegueix amb aquestes tecnologies és millorar la qualitat de vida dels usuaris, augmentant el nivell de confort i seguretat a casa seva.

A més a més, la domòtica a casa permet una gestió eficient de l’energia, el que constitueix una possibilitat d’estalvi significativa per als usuaris i una aposta per cuidar del medi ambient.

Com funciona la domòtica?

L’automatització de cases és la funcionalitat principal de la domòtica i aquesta tasca s’aconsegueix gràcies al funcionament d’aquesta classe de sistema. Aquest està lligat de manera directa als processos de transmissió d’informació.

Com dèiem abans, gràcies a l’internet de les coses i el fet que cada vegada més objectes d’un habitatge puguin connectar-se a Internet, és possible l’existència d’una xarxa de connexió entre objectes en una casa. D’aquesta manera, el sistema domòtic s’encarrega de recopilar informació procedent d’aquests dispositius connectats, després la processa i, finalment, emet ordres destinades a automatitzar determinades accions que estableix l’usuari.

La transmissió de la informació es dóna a través d’un diàleg entre perifèrics o també anomenats dispositius i la unitat central, que en el cas de SUPLÀ, atès que som partners del fabricant LOXONE, s’anomena Miniserver. Aquest és el que rep les ordres de l’usuari per a realitzar qualsevol acció i després es comunica amb els diferents dispositius perquè aquests accionin.

A més, has de saber que el sistema de domòtica a casa no només inclou una unitat central i els objectes connectats a ella, sinó que també són fonamentals els sensors; aquests permeten als dispositius demanar informació i comunicar-se amb la central domòtica a través d’una xarxa de comunicació.

Per descomptat que els senyals de control que emet la unitat central i que capten els sensors perquè els dispositius accionen d’una determinada manera són les ordres de l’usuari, és a dir, el que la persona vol gestionar amb el seu sistema de domòtica a casa.

Alguns usos de la domòtica a casa

Si vols conèixer a fons les aplicacions diàries que pot oferir-te una instal·lació domòtica a casa, al notre blog trobaràs informació sobre com ajudar al teu dia a dia gràcies a l’internet de les coses.

A grans trets …

  • Suposem que en sortir de casa oblidar pujar les persianes i que aquest element està connectat al sistema de domòtica a casa. Des d’un panell de control en algun dispositiu, ja sigui el mòbil, el teu ordinador o tablet, podràs executar l’ordre que la unitat central gestionarà perquè es pugin les persianes del teu habitatge de manera automàtica, encara que tu ni tan sols estiguis allà.
  • Un altre ús molt freqüent de la domòtica a casa està relacionat a la il·luminació. Sabem que aquest és un aspecte clau dins de qualsevol llar, i també que aquesta indústria ha evolucionat molt en innovacions tecnològiques, per això és possible gestionar la il·luminació de la teva llar de manera intel·ligent, regulant la seva intensitat o, per exemple, programant el sistema per que a una determinada hora en un ambient específic o disminueixi o s’apagui del tot.
  • El mateix passa amb els termòstats intel·ligents. Aquesta és un dels avantatges més significatives de l’automatització de cases amb domòtica, atès que és possible pujar la temperatura o reduir-la fins i tot sense estar en el lloc, per exemple, a l’hivern pots programar perquè comenci a incrementar la calor a la teva vivenda una hora abans que tu arribis de la feina i llavors, en arribar a casa teva et trobaràs amb la temperatura de confort ideal.
  • Per descomptat que t’hem dit que la seguretat és un altre punt important amb el qual s’associa la domòtica a casa i l’exemple més concret és tot el que pots gestionar fins i tot sense estar prop del teu habitatge, des programar el sistema perquè es tanquin portes i finestres a determinades hores o fins a l’ús de càmeres connectades que permeten veure en directe el que passa a l’exterior o l’interior de la teva llar.

Avaries i riscos de la domòtica a casa: el que has de saber

Encara que fins aquí hem llistat els múltiples avantatges i funcionalitats de la domòtica a casa, la veritat és que com qualsevol sistema, pot ser susceptible a falles, avaries i amb això, produir alguns riscos.

Per això és clau estar informat per prevenir-los i identificar-los amb total seguretat.

Talls de xarxa

Una de les avaries o errors més comuns que poden presentar-se amb l’ús de domòtica a casa és que es produeixi un tall de xarxa, és a dir, una interrupció de la connectivitat que pugui afectar tot el sistema.

Poca velocitat de transmissió de dades

Aquest és potser un punt crític pel que fa a l’automatització de cases respecta, perquè depèn de la connexió a internet i de la seva velocitat. Amb això, en certes àrees si el nivell de connectivitat no és òptim, es pot veure reduïda la velocitat en la transmissió de dades que alentirà les funcions del sistema.

Avaria en el dispositiu de control

Suposant que gestions o controls teu sistema de domòtica a casa des del mòbil i aquest presenti errors o funcioni de manera irregular, es podria veure afectat el sistema de domòtica, interrompent la comunicació entre els diferents components.

La recomanació en tots aquests casos és prudència i atenció a l’ús del sistema i els seus diferents elements i, en cas de trobar irregularitats o falles en la comunicació, consultar amb un tècnic especialitzat perquè faci una revisió completa i puguis tenir la tranquil·litat que la teva casa intel·ligent està segura.

Per tot això a SUPLÀ som experts. Contacta amb nosaltres!

No saps quin és el concepte d’una casa domòtica? Descobreix què és domòtica i què no a Casas Digitales.